top of page
Пошук
profosvita-it

Інструктажі з охорони праці з працівниками: як організувати та провести



Працівники закладів освіти під час прийняття на роботу та періодично мають проходити інструктажі з питань охорони праці, нав­чання щодо надання домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, правил поведінки та дій під час виникнення аварійних ситуацій, пожеж і стихійних лих, навчання з питань цивільного захисту, зокрема правил техногенної та пожежної безпеки. Це визначає Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності в закладах, установах, організаціях, підприємствах, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки України, затверджене наказом МОН від 18.04.2006 № 304).

За характером і часом проведення інструктажі з охорони праці поділяють на вступний, первинний, повторний, позаплановий і цільовий. Розглянемо, як їх організувати та провести.

Вступний

Вступний інструктаж з охорони праці в закладі освіти проводять, щоб ознайомити працівника, якого приймають на роботу, з лока­льними нормативними актами та інформаційними матеріалами загалом по закладу.

Його проходять працівники:

– яких приймають на постійну або тимчасову роботу незалежно від їхньої освіти, стажу роботи й посади;

– які прибули до закладу освіти й беруть безпосередню участь в освітньому або виробничому процесах, виконують інші роботи для закладу освіти.

Вступний інструктаж проводить фахівець з охорони праці або інша особа відповідно до наказу керівника закладу освіти в кабінеті охорони праці та безпеки життєдіяльності або спеціально обладнаному приміщенні.

Тривалість вступного інструктажу — одна година. Під час занять використовують технічні засоби навчання, наочні посібники, відеоматеріали тощо.

Програму вступного інструктажу розробляє фахівець з охорони праці, затверджує наказом керівник закладу освіти.

Запис про проведення вступного інструктажу роблять у журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці для працівників і наказі про прийняття на роботу. Журнал зберігає служба охорони праці або працівник, який відповідає за проведення вступного інструктажу.

Первинний

Первинний інструктаж проводять до початку роботи, щоб довести до відома працівника локальні нормативні акти й інформаційні матеріали, які стосуються його роботи.

Його проходять працівники:

– яких прийняли на роботу або яких переводять з одного структурного підрозділу до іншого;

– які виконуватимуть нову для них роботу;

– які відряджені іншою установою чи закладом.

Первинний інструктаж проводить безпосередній керівник робіт індивідуально або з групою осіб одного фаху на робочому місці до початку роботи за чинними в закладі освіти інструкціями з охорони праці відповідно до виконуваних робіт.

Заняття проводять у формі лекції, бесіди, використовуючи технічні засоби навчання, схеми устаткування, плакати, навчальні посібники, схеми евакуації в разі пожежі, відеоматеріали тощо.

Запис про проведення первинного інструктажу роблять у журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці.

Працівника, який показав незадовільні результати перевірки знань і навичок, до самостійної роботи не допускають. Протягом 10 днів він має додатково пройти інструктаж і повторну перевірку знань.

Повторний

Повторний інструктаж проводять, щоб працівник повторив і закріпив знання, які здобув під час первинного інструктажу на робочому місці.

Його проходять усі працівники періодично:

– на роботах з підвищеною небезпекою — раз на три місяці;

– на інших роботах — раз на шість місяців.

Повторний інструктаж проводить безпосередній керівник робіт індивідуально або з групою осіб одного фаху на робочому місці за чинними в закладі освіти інструкціями з охорони праці відповідно до виконуваних робіт і за програмою первинного інструктажу незалежно від того, виконують чи ні працівники в цей період передбачені роботи.

Для працівників, які перебувають у відрядженні, відпустці, тимчасово непрацездатні тощо, інструктаж проводять упродовж двох днів після того, як вони вийшли на роботу.

Результати фіксують у журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці.

Працівників, які не пройшли повторного інструктажу або показали незадовільні результати перевірки знань, відсторонюють від роботи. Протягом 10 днів для них потрібно організувати й провести додатковий інструктаж і перевірку знань.

Позаплановий

Позаплановий інструктаж проводять у разі:

– введення в дію нових або внесення змін і доповнень до нормативно-правових актів з охорони праці;

– порушень працівниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці, що призвели до травм, аварій, пожеж тощо;

– перерв у роботі понад 30 календарних днів — для робіт з підвищеною небезпекою, понад 60 днів — для решти робіт.

Його проходять працівники незалежно від професії, посади, виду виконуваної роботи.

Проводить безпосередній керівник робіт індивідуально або з групою осіб одного фаху на робочому місці або в кабінеті охорони праці.

Обсяг і зміст інструктажу визначають у кожному випадку окремо залежно від причин і обставин, що спричинили потребу його проведення. Проводять за інструкціями з охорони праці, пожежної безпеки, електробезпеки, використовуючи схеми евакуації в разі пожежі, плакати, навчальні посібники, відеоматеріали тощо.

Факт, що працівники пройшли позаплановий інструктаж, фіксують у журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці. Обов’язково вказують у журналі причину інструктажу.

Цільовий

Цільовий інструктаж проводять для працівників:

– у разі ліквідації аварії або стихійного лиха;

– під час проведення робіт, на які відповідно до законодавства оформлюють наряд-допуск або наказ.

Його проводить безпосередній керівник робіт індивідуально або з групою працівників на робочому місці або в спеціально відведеному для цього приміщенні перед виконанням робіт, організацією заходів або в разі порушень вимог нормативно-правових актів.

Обсяг і зміст цільового інструктажу визначають залежно від виду робіт, що виконуватимуться.

Результати фіксують у журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці.

Наталія Дуброва, провідний фахівець з охорони праці та безпеки життєдіяльності Інституту модернізації змісту освіти

Comments


bottom of page